WhatsApp chat Skip to content

Ce faci atunci când angajații tăi nu performează?

Vorbim mult despre focalizarea pe rezultate, dar prea puțin despre ce și cum ar trebui să facă liderii atunci când se confruntă cu o scădere a performanțelor angajaților. Desigur, nu ne referim aici la o lipsă totală a performanțelor profesionale. O astfel de situație trebuie rezolvată deschis și rapid, dacă nu vrei să te trezești într-o ecuație periculos de neproductivă. Însă chiar și cei mai buni angajați au perioade în care nu reușesc să se ridice la înălțimea așteptărilor. Cum identificăm cauzele acestor situații?

  1. Resurse materiale: discută cu angajatul în cauză și vezi în ce măsură dispune de instrumentele și de informațiile necesare pentru a-și duce la capăt atribuțiile în intervalul stabilit. Este posibil să fie necesar să iei în calcul o restructurare a postului sau măsuri de creștere a cooperării din interiorul departamentului.
  2. Situații personale: cu înțelegere și răbdare, asigură-te că ai cunoștință de posibile evenimente din viața personală a angajatului tău, pierderi ale celor dragi sau alte conjuncturi care pot cauza scăderea performanțelor profesionale.
  3. Butonul nepotrivit: dacă ai încercat deja să motivezi, să recunoști rezultatele sau să le stimulezi, dar nu ți-a reușit, poate că ai tu o impresie greșită despre ceea ce îl motivează pe angajatul tău. Atunci când activezi cu adevărat motivația lui internă, acesta se pune în mișcare.
  4. Non-talent: Dacă nu se aplică niciuna dintre situațiile de mai sus, este posibil să te afli în situația nefericită în care angajatul tău nu are talentul necesar pentru a atinge performanța. În acest caz, resursele și informațiile noi nu ajută, instruirea nu folosește, înțelegerea, încurajarea sau stimulentele vor produce o și mai mare dezamăgire de ambele părți. Pare tragic, însă este o situație extrem de comună în companiile din întreaga lume.

Ce e de făcut în aceste situații? Privește cu pragmatism și bunăvoință imperfecțiunile angajaților tăi. Ia aminte că o situație de non-talent devine problematică atunci când legi performanțele dintr-un domeniu de succesul pe care trebuie să-l înregistreze cineva fără niciun talent în acel domeniu.

Cu alte cuvinte, dacă ești agent de vânzări, iar empatia nu este tocmai un talent de-al tău, clienții pot avea senzația că nu sunt înțeleși. Dacă ești director, iar gândirea strategică îți lipsește cu desăvârșire, reprezinți o slăbiciune pentru companie, pentru că echipa ta trebuie să fie pregătită pentru capcanele sau oportunitățile cu care se pot confrunta.

Ca lider performant, poți să-ți conduci angajații spre succes astfel:

  • Creează un sistem de sprijin

Cel mai rapid remediu pentru o lipsă de talent este să generezi un sistem de sprijin. Pentru cei care uită, oferă o agendă, pentru cel care face greșeli ortografice, asigură un corector al aplicației de text sau implementează diferit procedura de verificare a textelor, înainte de tipărire sau publicare.

  • Găsește un partener complementar

Succesul nu vine încercând să devii ceea ce nu ești, ci atunci când descoperi modalități prin care îți poți capitaliza talentele pe care le ai. Dacă sunt câteva domenii importante în care nu te descurci, găsește un partener ale cărui aptitudini să completeze minusurile tale. În felul acesta îți poți exploata în continuare talentele, fără frustrarea slăbăciunilor tale. Iată și câteva exemple de parteneri complementari, care au făcut istorie în business: Walt & Roy Disney, William Hewlett & David Pacckard, Bill Gates & Paul Allen. Ca lideri, caută întotdeauna să umpli minusurile unui angajat cu plusurile altuia. Este un principiu important pentru echipe performante.

  • Distribuie posturile în acord cu talentul necesar

Atunci când nimic nu funcționează în relația cu un angajat neperformant, este cazul să intervii. Cel mai adesea, o relație deficitară își are soluția în încheierea acesteia. La fel și în business, singurul mod în care poți remedia o performanță slabă este să îndepărtezi omul de pe acel post. Echipa eficientă este cea în care fiecare persoană își cunoaște și îndeplinește rolul, în funcție de talentele proprii. Principiul fundamental este că echipele de elită sunt construite în jurul excelenței individuale. Ai reușit să identifici slăbăciunile angajaților tăi? La LEAD Impact te ajutăm să-ți organizezi munca și echipele în mod eficient. Scrie-ne despre provocările tale și hai să creștem performanța business-ului tău. Cu prietenie, Alina Filote