WhatsApp chat Skip to content

Cum navigam in timp de criza

Nu cu mai mult de trei săptămâni în urmă COVID 19 era doar un subiect din massmedia. Acum face parte din realitatea noastră și mai mult, începem să resimțim acut și criza care vine în consecință. 

Cea mai bună percepție legat de ce se întâmplă aici, pe plan local am primit-o stând de vorbă cu mulți antreprenori la telefon sau în întâlniri de coaching pe care bineînțeles, le-am mutat în online.

Ceea ce vreau să-ți împărtășesc în ce urmează sunt câteva repere sintetizate din discuțiile mele recente, care să te ajute acum, când deciziile trebuie luate rapid în timp ce navigăm cu toții prin vremuri nesigure.

Fiecare dintre liderii, antreprenorii și managerii cu care am discutat au adus câteva elemente similare: “luna asta le pot asigura oamenilor un salariu, dar nu știu pentru lunile viitoare”, “mă simt responsabil pentru oamenii mei”, “mi-aș dori să le dau siguranță, dar și mie-mi lipsește”!

Mă pot identifica și știu că fac parte din lupta noastră prezentă. Am vrea să avem răspunsurile, să vedem în perspectivă, să putem da oamenilor noștri speranță și încredere în viitor. În criză, nici unul din aceste lucruri nu mai stă în picioare.

Suntem provocați constant să transmitem siguranță când nici noi nu o simțim, să luăm decizii fără date suficiente și să mergem înainte când direcția nu e clară nici pentru noi.

În urmă cu o lună am avut un training pentru o companie cu aproape 200 de angajați pe identificarea Valorilor, Claritate și Aliniere. Nici noi, nici ei nu bănuiam că atât de curând vor avea un context așa de provocator în care să pună în aplicare planul de acțiune stabilit împreună. Fiindcă businessul lor este chiar în zona cea mai afectată de criză, nevoia de a găsi soluții este critică. Una dintre valorile lor este familia.

În contextul de față încercăm să filtrăm deciziile prin valorile pe care ni le-am asumat. Suntem o familie și vrem să acționăm în consecință. Le-am comunicat oamenilor că nu vrem să pierdem nici un angajat.

O situație de criză ne testează în multe feluri. Ca lideri, deciziile noastre răsună mai puternic decât ale celorlați. Oricât de frumos definite sunt valorile companiei, exact momente ca acestea diferențiază cel mai clar ceea ce credem cu adevărat de ceea ce afirmăm doar, unde suntem consecvenți și unde nu și pentru ceea ce suntem gata să plătim un preț.

Cel mai sigur mod prin care putem crea un capital de încredere în echipele noastre este să fim consecvenți cu valorile pe care le-am definit și să fim gata să plătim costul de a acționa pe baza lor, alături de oamenii noștri. Excepțiile vor vorbi mai convingător decât orice valori afirmate, mai ales dacă ni se aplică nouă ca lideri.

  • Când analizăm soluții care să ne ajute să facem față crizei, cum modelăm noi ca lideri un exemplu?

Folosește creativ orice cale de comunicare

A comunica cât mai puțin cu oamenii noștri, în speranța că vom crea cât mai puține valuri e varianta cu cele mai mari pierderi pe termen scurt și lung. Orice modalitate de a comunica cu oamenii (Skype, Zoom, etc), de a-i asculta le crează spațiu pentru a se pregăti emoțional. Odată pregătiți emoțional, oamenii se pot mobiliza să contribuie cu informații, idei, feedback despre clienți, decizii, parteneriate strategice.

  • Ce date poți obține de la oamenii din companie și din afara ei?

În vreme de criză comunicarea și coordonarea sunt două ancore strategice. De ele depinde dacă câștigăm sau pierdem bătălia. Dacă oamenii știu cine ce are de făcut și de la cine pot obține informațiile în timp util, se pot mobiliza ca să folosească resursele existente. 

  • Ce roluri cheie trebuie să își asume oamenii acum?

Fii un lider care arată compasiune    

Nesiguranța creează anxietate în echipele noastre. Compasiunea e cel mai bine înțeleasă ca verb. Ori de cate ori ne gândim la o persoană care are compasiune, ne vine în minte un mod concret prin care a arătat-o. 

În 2016, Seaworld, companie cu peste 20.000 de angajați a traversat o etapă de criză care le-a testat teribil capacitatea de adaptare. Înainte de a comunica decizii care știa că vor fi extrem de nepopulare, Joel Manby, CEO spunea: “În primele 48 de ore am ales să fiu între oameni și să le comunic situația. I-am întrebat cum percep ei lucrurile și ce sentimente îi încearcă. Am auzit mult din ceea ce oamenii resimt când realizează că lucrurile nu mai pot fi la fel ca înainte – teamă, nesiguranță, frustrare, mânie…Le-am spus deschis că la rândul nostru simțim nesiguranță, dar vreau sa să îi am la bord în timp ce navigăm împreună chiar prin ape tulburi.

Răspunsul neașteptat a venit chiar de la cei care erau poli de negativism. În zilele urmatoare mi-au spus că sunt gata să mergem împreună mai departe.”

Compasiunea autentică devine un liant mai ales acum, când nu le putem promite oamenilor siguranța salariilor lor și le poate da tăria și hotărârea să se îmbarce alături de noi în timp ce navigăm prin necunoscut. Nu toți vor rămâne, dar îi vom avea alături pe cei de care avem cu adevărat nevoie în echipaj.

Mi-ar placea să procesăm împreună și să facem un plan care să te ajute să abordezi strategic schimbările pentru compania, echipa sau clienții voștri!

  • Care sunt resursele de care ai nevoie – oameni, informații, procese și roluri clar definite pentru colaborare și încredere în cadrul echipei?
  • Ce anume te ajută să acționezi în direcția valorilor definite, fără excepții care produc pierderi pe termen lung?

Suntem alături de tine și de echipa ta, în timp ce navighezi prin necunoscut!

Cu încrederea că vom ajunge la loc sigur,

Cristina Dragomir