WhatsApp chat Skip to content

Ce defineste un adevarat Lider

Am avut de multe ori senzația în ultimele două luni că parcă tot ce trăim e parte dintr-un film. Unul în care se regăsește din plin – suspansul, durerea și totodată speranța … Un lucru cert este că nici unul dintre noi nu ne aflăm în sală, ca spectatori. Și deși nu ne-am ales neapărat rolurile, suntem cu toții parte din acțiune.

Dacă ne gândim la orice carte sau film bun, fiecare dintre noi urmărim cu sufletul la gură eroul. Ceea ce ne captivează întotdeauna este felul în care el depășește obstacolele. De fapt, fără obstacole nici nu am putea vorbi despre un erou.

În timp de criză poate mai mult ca oricând avem nevoie de o conducere bună. Oamenii își pierd speranța, problemele se agravează, iar teama și haosul pun stăpânire pe oameni atunci când liderii lipsesc.

Fiecare dintre noi avem o imagine proprie despre ce înseamnă un lider bun. Iar multe dintre conceptele noastre despre ce definește un adevărat lider sunt puse la încercare exact în acest context. Probabil unul dintre cele mai populare mituri este că leadershipul este ceva înnăscut. Cu siguranță, trăsăturile de lider natural ale unora ies în evidență, însă e nevoie de multe alte calități dobândite pentru ca, cineva cu abilități de conducere, să devină cu adevărat un lider.

Ce definește un lider bun?

1. Liderii se adaptează bine în situațiile incerte

Cu toții ne naștem cu capacitatea de a face față incertitudinii într-o anumită măsură, însă în cea mai mare parte ea se dezvoltă în timp ce suntem expuși la diferite situații de-a lungul vieții.

Nathan Furr, profesor de strategie la INSEAD a intervievat pe o perioadă de câțiva ani proprietari de afaceri, antreprenori în serie, paramedici, câștigători ai Premiului Nobel, oameni care au fost provocați constant să caute soluții în situații incerte.

Concluzia studiului a fost că cei care au dezvoltat abilități de a răspunde situațiilor incerte sunt mai creativi, mai productivi și capabili să transforme incertitudinea în posibilități.

2. Liderii învață continuu

După nenumărate eșecuri până când a ajuns la invenții notabile în domeniul chimiei organice, care i-au adus un Premiu Nobel in 2016, Ben Feringa spunea cu un zâmbet pe față: “Dă-ți voie să simți frustrarea pentru câteva ore sau zile chiar. După care, pune-ți întrebarea: ‘Ce pot să învăț din asta? Care e pasul următor la care pot lucra? Fii cât poți de abil și fă tot ce-ți stă în putere ca să gestionezi frustrările ce vin odată cu incertitudinea.“

3. Liderii își trăiesc valorile

Liderii înțeleg bine că angajații lor vor să știe mai întâi că le pasă de ei, mai mult decât le pasă de ceea ce ei știu. Chiar în vremurile dificile ei dau dovadă de autenticitate și curaj. În felul acesta cei care îi urmează pot să acționeze cu speranță, încredere și inovație.

Liderii au o atitudine de mulțumire și își ajută oamenii să ridice ochii de la probleme spre lucrurile pentru care pot fi recunoscători. Ei câștigă respectul oamenilor lor prin onestitate și smerenie.

Benjamin Gilmour, un regizor de film australian, a lucrat mulți ani înainte ca paramedic, înfruntând de fiecare dată necunoscutul, fără să știe dacă unde intervenea avea să salveze o viață sau propria lui viață ar fi putut fi amenințată. După ce a câștigat în 2019 un Oscar, spunea: „Mulți oameni văd obstacolele și le interpretează ca un indicator STOP! Eu am învățat să văd obstacolele ca o confirmare că merg în direcția corectă.”

Acum este timpul în care fiecare dintre noi suntem parte din acțiune.  Va veni momentul în care poate vom povesti despre ceea ce am trăit și învățat în aceste timpuri. Însă fiecare zi este o nouă oportunitate de a face diferența prin felul în care trăim și conducem!

Cristina Dragomir