WhatsApp chat Skip to content

Ce ne ajută să construim soluții pe timp de criză

“Nu stiu cum, dar lucrez mai mult decât înainte!”

Doar într-o săptămână, câțiva antreprenori mi-au împărtășit același lucru: ”Nu mă pot opri din muncă –  lucrez sâmbăta, lucrez duminica….  Am traversat atâtea perioade pline, însă acum, parcă sunt la foc continuu…”

Viteza cu care se schimbă lucrurile e năucitoare… Nu ai apucat să ajustezi ceva, că deja trebuie reajustat…

După atâtea discuții cu mulți antreprenori și manageri care luptă din răsputeri să traverseze criza, câteva elemente devin foarte clare.

Cu toții am traversat perioade în care am avut de gestionat mult mai mult decât puteam duce, însă situația actuală ne provoacă pe fiecare în moduri noi. Toată această perioadă, în care suntem bombardați de-a dreptul cu tot felul de schimbări, ne pune în modul de soluționat urgențe. Ne aflăm în mijlocul unei crize, încercând să navigăm fără să avem la îndemână o hartă.

Cei mai mulți dintre noi lucrăm full time de acasă, în timp ce copiii au și ei școală, cursuri sau activități online. Nivelul de stres e unul foarte ridicat, fie ca ne rămâne timp să realizăm sau nu. Numărul mare de întâlniri online care ne consumă emoțional, decizii dificile legate de angajați, stresați și ei de nesiguranța locului de muncă, legătura cu clienții, totul derulat în incertitudine, face ca lucrurile să fie mult mai complexe. Stresul pe care cu ceva timp în urmă poate reușeam cumva să-l mai descărcăm înainte de a ajunge acasă, acum…îl avem cu noi acasă. Acumulat. Așa că trebuie să configurăm un răspuns clar la întrebarea: Ce ne ajută să lucrăm productiv acum și să ieșim cu bine din criză?

1. Dă o voce priorităților

Fiecare zi va aduce urgențe de soluționat, însă cât de strategic e să lucrăm doar în urgențe? Dacă ai lua câteva minute să definești ce contează cel mai mult pentru tine în perioada aceasta, care ar fi primul lucru care îți vine în minte? 

Răspunsul care vine cel mai ușor este sănătatea și siguranța celor dragi. Fără îndoială, e crucial! Dar dincolo de asta, care sunt trei obiective importante pentru tine în acest timp? Care sunt acele lucruri care nu strigă așa de tare, însă care sunt importante pentru tine pe termen lung?

Poate un proiect important pe care ți-ai propus să-l finalizezi? Poate timp investit în relații care pentru tine contează? Poate ceva ce de mult îți doreai să faceți împreună ca familie? Poate ceva pentru dezvoltarea ta și a echipei, o investiție care vă va susține și la ieșirea din criză?

2. Dinamica în echipă

Unul dintre testele pe care le avem de trecut ca lideri este abilitatea de a recunoaște o problemă, înainte de a deveni o urgență.

E aproape sigur că vor apărea conflicte sau tensiuni în echipe, poate de unde ne-am fi așteptat mai puțin. Oamenii pot reacționa la stres în mod surprinzător. Presiunea va ajunge direct la tine… în timp ce ai nevoie să gestionezi foarte bine propriile resurse – emoționale, fizice…

Întotdeauna e o provocare sa discernem ce situații pot fi rezolvate fără intervenția noastră și unde există potențialul ca un conflict să detoneze bombe. Orice amânare poate avea costuri mari și trebuie intervenit înainte să producă pagube majore în echipă.

3. Resursele tale sunt o prioritate!

Nu în ultimul rând, avem nevoie de resurse interioare pentru a menține perspectiva și a putea da oamenilor viziune și speranță. Consumul e intens, iar oamenii cer mult de la noi.

Resursele tale sunt o prioritate! Poate simți că nu ai timp nici măcar să-ți ridici capul din ce ai de făcut, însă o întâlnire cu alți antreprenori și manageri care traversează situații destul de similare îți poate da idei și soluții mai repede decât te-ai fi așteptat.

Timpul în care poți procesa provocările tale împreună cu un coach te poate ajuta să ai claritate și să investești energia în decizii și acțiuni strategice. Poți defini un plan de a-ți ajuta echipa să gândească soluții creative și a rezolva situațiile, fără a depinde așa de mult de tine. Unul dintre lucrurile care ne ajută să rămânem deasupra valului este capacitatea de a ne adapta rapid la schimbări.

Suntem alături de tine și vrem să construim împreună soluții pentru tine și echipa ta!

Cristina Dragomir