WhatsApp chat Skip to content

Oportunități pe timp de criză

Nu sunt nici expert în gestionarea crizelor și nici n-am vreo soluție excepțională pentru soluționarea Covid19 așa că stai liniștit, n-am de gând să te plictisesc cu vreo părere personală despre cauze, efecte și previziuni despre ce va urma.

Se simte nesiguranța în discuțiile pe care le am cu prieteni și clienți, unii angajați, alții antreprenori. Copii m-au întrebat astăzi cât va dura situația și când se pot întoarce la școală. Citesc în ochii lor nedumerire și neliniște. Urmărim cu interes știrile și aștept cu nerăbdarea anunțul unei soluții, un vaccin, o strategie, o minune.

Mi-am început ziua stergând din calendar training-uri, workshop-uri, evenimente pe care le aveam programate.  Simt regret și amărăciune în timp ce  am anulat toate evenimentele din Martie și Aprilie programate în jurul a doi vorbitori din SUA care și-au anulat vizita. 

Este descurajant, ca să nu spun paralizant să-mi focalizez atenția pe lucrurile în care n-am nici o influență. Am ales în schimb să fac altceva: să-mi canalizez toată energia și efortul pe ceea ce pot controla. Reconfigurăm training-uri, workshop-uri, grupuri mici și întâlniri de coaching. Îi sunăm pe o parte din clienții noștri încercând să înțelegem cum sunt afectați și ce anticipează. Discutăm cu echipa noastră încercând să identificăm care sunt oportunitățile care se ascund în spatele acestei crize. Cum ar fi dacă la rândul tău ai reuși să găsești câteva oportunități pe care nu le-ai vazut până acum?

Este o situație globală fără precedent în care diferența o va face focalizarea pe ce putem controla (nu panica despre scenarii posibile) și capacitatea de a ne adapta la realitatea prezentă (nu critica sau implementarea unor măsuri exagerate din teama unor scenarii apocaliptice).

Sunt două elemente care i-au împiedicat pe lideri să vadă oportunitățile: SUCCESUL și FRICA.

Rezultatele remarcabile de până acum, ignoranța ca nimic nu ne mai poate opri, alteori aroganța ca nouă nu ni se poate întâmpla ceva rău. Succesul prezent – i-a împiedicat pe liderii unor companii de succes ca Nokia, Xerox, Kodak să vadă ceea ce îi putea conduce la succes în viitor.  Au pierdut ocazia de a fructifica oportunități care stăteau chiar în fața lor, care i-ar fi condus la rezultate mai mari în ciuda schimbărilor provocate de crize sau avans tehnologic.

Pe de altă parte teama și panica i-a paralizat pe oameni izolați sau aflați în fața unor situații extreme de supraviețuire să vadă soluții care le-ar fi salvat viața. Frica este ceea ce ne face să acționăm irațional, ne setează creierul să acționăm instinctual, ne face să acționăm în Fight or Flight. (Luptă sau Fugi). Când teama i-a paralizat pe lideri, au încetat să mai fie lideri, și-au focalizat toată atenția pe nevoile lor și au sacrificat oameni, valori și principii.

Te încurajez să nu acționezi din Ignoranță și nici din Frică ci, cu mult discernământ și viziune, să identifici Oportunitățile care ți-ar putea oferi o soluție potrivită pentru tine, pentru echipa și succesul organizației tale.

Te încurajez să-ți aduni echipa împreună într-o ședință online (folosește zoom, skype sau altceva) și provoacă oamenii la un brainstorming eficient urmat de selectarea unor pași de acțiune:

 1. O primă oportunitate pe care te încurajez să o explorezi este să definești exact împreună cu echipa ta ce puteți controla. Răspundeți la următoarea întrebare:
  • Dintre toate lucrurile care ne îngrijorează ce putem controla, ce stă în puterea și capacitatea noastră să putem influența sau schimba?
 2. Al doilea pas este să identifici gradul în care procesele, produsele sau serviciile îți vor fi afectate de efectele crizei. Răspunde împreună cu echipa la următoarele întrebări:
  • Care sunt produsele sau serviciile de care clienții noștri au nevoie în ciuda crizei?
  • Care sunt produsele sau serviciile care sunt direct afectate de efectele crizei? În ce condiții ar putea aduce încă valoare clienților noștri și cum putem ajunge acolo?
  • Care sunt produsele sau serviciile în care nu trebuie să mai investim bani sau efort până la soluționarea și aplanarea crizei?
 3. Al treilea pas este să explorezi oportunitățile pe care încă nu le vezi. Te încurajez ca înainte de această etapă să provoci întreaga echipă să sune top 10% dintre clienți – aceia care vă aduc cea mai mare parte din venituri. Puneți-le și li întrebările de mai jos și notați-vă răspunsurile. Încurajați-vă  sincer clienții și exprimați-vă sincer grija pentru bunăstarea lor.

Încurajează-ți echipa să exploreze în afara cutiei. E important aici să nu permiți negativismului sau pesimismului să preia controlul. Abia după ce simțiți că ați epuizat toate ideile posibile forțați-vă să mai aduceți încă 4-5 idei posibile. Răspundeți la următoarele întrebări:

  • Ce nevoi au clienții noștri acum? Ce le lipsește și ce îi împiedică să acceseze produsele și serviciile noastre? Cum îi putem ajuta?
  • Ce produse sau servicii noi identificăm și ce am avea nevoie pentru a le putea oferi clienților noștri.
  • Ce ne împiedică să implementăm soluțiile pe care le vedem necesare și critice? Ce avem nevoie și cum le putem soluționa cât mai rapid?
  • Care ar fi cel mai bun lucru și cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla și cum ne putem pregăti pentru el?
  • Care sunt prioritățile noastre pentru următoarele 3-4 săptămâni? (revizuiește-le și adaptează-le săptămânal la realitatea curentă)

Focalizează-ți atenția și echipa pe ceea ce puteți controla, pe a identifica soluții la provăcări și a fructifica oportunități.  În momentele cele mai grele din istorie au rezistat oamenii care nu s-au văzut doar victime ale circumstanțelor și s-au lăsat paralizați de frică.

Dacă te-au ajutat pașii sugerați aici lasă un comentariu și spune-ne ce impact au avut dinamica echipei tale.

Elvis Filote