WhatsApp chat Skip to content

Cum pleci la vânătoare de profesioniști

Ești antreprenor și vrei să ai cei mai buni angajați. Dar care sunt șansele să-i cucerești atunci când multinaționalele sunt marea atracție pentru ei? Dacă ar fi să definim una dintre marile provocări de pe piața muncii din România, fie că ești antreprenor, fie că ești multinațională, vorbim fix despre vânătoarea de oameni buni, competenți și de încredere. Găsim adeseori angajații competenți, cu nivelul de expertiză potrivit, dar fără atuuri în ceea ce privește inteligența emoțională sau integritatea lor. În contrapondere, îi avem și pe cei de încredere, oameni de echipă, dar care nu dețin experiența și competențele pentru job-ul disponibil. Și-apoi mai apare o problemă. Multinaționalele oferă pachete salariale atractive, investesc în instruirea oamenilor, își cuceresc și loializează angajații cu alte beneficii complementare, de la asigurări la mașini. Care sunt șansele ca tu, ca antreprenor-angajator, să concurezi cu o multinațională? De ce ar alege un bun profesionist să lucreze cu tine? M-am gândit să-ți scriu astăzi despre ceea ce am descoperit lucrând cu sute de antreprenori de-a lungul anilor:

1. Un angajat bun te alege dacă în firma ta știe ce are de făcut, dar totodată are libertatea să-și aleagă modalitatea prin care să implementeze task-urile. Cu alte cuvinte, el vrea să se asigure că are posibilitatea să gândească, să îmbunătățească și să inoveze.

2. Un alt motiv pentru care te-ar alege un profesionist are de-a face cu energia și pasiunea de care are parte atunci când este provocat să lucreze din punctele forte. În general, într-un sistem rigid, nu este loc pentru manifestarea punctelor forte, în timp ce într-o companie mai mică are șansa să facă ceea ce îi place și totodată să vadă rezultatele .

Fii înțelept și studiază-și oamenii! Descoperă și inițiază provocări adecvate, care să îi energizeze și să le trezească pasiunea.

  • Un profesionist lucrează alături de tine atunci când simte că are un viitor alături de tine și de compania ta, adică are loc să crească și să se dezvolte, dacă vede că ție, ca manager, îți pasă de dezvoltarea lui.
  • Provoacă-ți oamenii la gândire strategică împreună cu tine și dă-le ocazia să îți ofere feedback. Uneori viziunea lor din interior este mai bună decât a echipei de management. Ia în considerare că sunt oameni care prețuiesc invitația ta la implicare mai mult decât beneficiile financiare pe care le oferi.
  • Lucrează la un mediu familial, în care oamenii să se simtă văzuți, auziți și apreciați. Adesea oamenii pleacă din companii invocând mediul neprietenos. Asta ne arată încă o dată că mai important decât “ceea ce faci”, poate fi „cu cine faci”. Dacă atmosfera nu este una plăcută, iar oamenii tăi nu prestează muncă de calitate, mare pare din energia angajaților se duce în conflicte interioare sau între angajati.
  • Nu în ultimul rând, reevaluează calitatea ta de lider. Ești tu competent? Ești de încredere? Îți pasă de oamenii tăi? Nu ai foarte multe unelte de motivare, iar modelul tău de leadership contează foarte mult. Oamenii vin în companie din diferite motive, dar în final rămân sau pleacă din cauza liderului.

Ai deci o mulțime de avantaje pe care poți să le oferi unui angajat bun, atâta vreme cât ești dispus să crești ca lider. Cu profesioniștii nu merge „și-așa”. Ca organizație, #LEADImpact este gata să te însoțească deopotrivă în creșterea ta ca lider, cât și a organizației. Nu te tratăm „la grămadă”, pentru că talentul nostru este să individualizăm serviciile prin coaching. Pe când următoarea vânătoare de profesioniști? Cu prietenie, Alina Filote